Miercuri, 21 Aprilie 2021 13:23

Tu ești autoritatea supremă a copilului tău!

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Respectul este ca o coroană pe care o poată cel care şi-a câștigat dreptul de a o purta, cel care a trecut printr-o călătorie, printr-un proces de creştere, a ajuns la un anumit nivel de experiență prin care și-a obținut dreptul de a educa, de a inspira, de a susține, de a stabili limite și consecințe.

Această coroană se transferă de la o generație la alta şi suportă mici ajustări, modificări și orice novice, orice copil, este necesar să înțeleagă că va veni în viața sa un moment în care și el va purta această coroană, va impune limite și se va îngriji de bunăstarea fizică, emoțională și materială a propriei persoane, dar și a acelora care i se subordonează- în acest caz copiii-.

Pentru a crește armonios copilul tău are să înțeleagă că este necesar să ți se subordoneze, să înţeleagă cine este autoritatea în familie. Copilul are nevoie să înțeleagă rolul regulilor şi al respectului. 

 

 Procesul de subordonare a unui copil către părinții săi este necesar să fie unul flexibil, ajustabil odată cu trecerea timpului ori cu modificarea  nevoilor.

Autoritatea în familie se construiește prin iubire, prin înțelegerea faptului că îmi pasă de tine, că vreau te protejez și să mă asigur de binele tău, atât pe termen scurt cât și pe termen lung, chiar dacă pentru moment nu poți înțelege cu exactitate argumentele mele. 

Autoritatea nu se construiește pe principiul că așa vreau eu, doar că sunt mai mare decât tine, ţine de argumente cu sens, transmiterea faptului că am grijă de tine, îmi pasă de tine, că sunt pentru tine și nu împotriva ta. ?  Este necesar să se înțeleagă că împreună formăm o echipă, că eu până la urmă am rolul de călăuză, de antrenor, de mentor, de ghid, care să te ajute pe tine să faci distincția între bine și rău, între decizii inspirate și decizii neinspirate,  între calea spre creștere sau calea spre lenevire sau zona de confort.

Indiferent că suntem adulţi sau copii, nu facem doar lucrurile pe care ni le dorim, facem și lucruri care trebuiesc făcute, care nu sunt neapărat pe placul nostru, dar care ne ajută, ne fac bine, ne ajută să ne îmbunătăţim rezultatele, ori să oferim sprijin celorlalţi.

Am spus de multe ori în cabinet, că este tare păcat la naștere nu ni se oferă un manual de instrucțiuni, în care trebuie să ne purtăm noi ca părinți sau copiii.  Partea bună este că avem şansa de a ne construi fiecare din noi un manual propriu, atât timp cât suntem prezenți și interesați de viața copiilor noștri, cât ne dăm interesul nu să fim perfecți, dar să fim cât se poate de mult aproape de aceștia, să îi sprijinim să își construiască  propria lor autonomie,  propriile lor aripi.

Observ la cabinet din ce în ce mai mulți părinți care sunt excesiv de permisivi cu copiii lor, care nu reușesc să transmită anumite reguli, anumite modele pe care copiii lor să le respecte pe mai departe. Acest lucru este destul de îngrijorător, întrucât relația cu membrii familiei rămâne un model, care va avea o influență puternică pe parcursul întregii vieți a copilului respectiv.

 Copilul are nevoie să înțeleagă că în sânul familiei sale are atât drepturi cât și responsabilități, că are dreptul de a primi, dar și obligația de a-și respecta angajamente, de a respecta şi de-şi aduce în mod intenţionat un aport pozitiv în familia sa, chiar dacă acesta uneori este realizat din lucruri mărunte. 

Dacă doreşti să ofer un sprijin în educaţia copilului tău, spre a se dezvolta personal şi spre a face faţă cu succes perioadei adolescenţei, oferă-i şansa de a participa la  #Cursul “Adolescenți Fericiti, Parinti Impliniti!”. Pot participa persoane cu vârste cuprinse între 12 ani si 7 ani.

Am pornit înscrierile echipa numărul 14, care voi da startul în data de 08 Mai 2021. Mai sunt d̳o̳a̳r̳ ̳2 ̳l̳o̳c̳u̳r̳i̳ ̳d̳i̳s̳p̳o̳n̳i̳b̳i̳l̳e̳! Pentru relaţii şi înscrieri SUNĂ la: 0724227864 Psih. Monica Saracescu

Citit 839 ori Ultima modificare Miercuri, 21 Aprilie 2021 21:58

Media

Login pentru a posta comentarii

anpc sal 30 sol 30