Sâmbătă, 14 Octombrie 2023 15:46

O altă abordare a invidiei

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

 

Iată ce-mi povestea o clientă într-una din ședințele noastre:

 

”eram la masă cu iubitul meu și prietena mea cea mai bună, când dintr-o data m-am trezit că aceasta îi spunea iubitului meu că ea a fost invidioasă pe mine deoarece cu o oarecare ocazie am obtinut rezultate mai bune decât ea. M-am simțit prost și nu știam ce făceam eu bine și cu ce i-am greșit.”

 

Față de cele precizate i-am spus clientei mele: 

 

Invidia în relații ne face să fim evazivi, temători, să nu ne inspirăm reciproc, în loc să ne inspiram unii de la alții în mod transparent și deschis.

 

 Dar oare este vorba întotdeauna despre invidie  atunci când cineva se raportează la rezultatele persoanei noastre? 

 

De fapt, poate fi vorba și despre un fel de laudă, de apreciere, de evidențiere a rezultatelor celuilalt, chiar dacă maniera de prezentare a acestora nu este realizată întocmai într-o formă agreabilă. 

 

Iată, când cineva îți vorbește de invidia sa pe care a simțit-o față de tine  și de rezultatele tale pe care le-ai obținut la un anumit moment dat, este probabil ca, în realitate, acea persoană să vorbească despre neputința și limitările sale, fără să-și dorească să te acuze.

 

 Să știi că deși invidia nu este plăcută, nu înseamnă întotdeauna  că cel care o simte față de tine, îți dorește răul, ci poate simte amărăciune deoarece nu știe cum sau i se pare imposibil să obțină și el rezultate ca ale tale.

 

Pentru a te elibera de efectele apăsătoare ale invidiei este indicat să vorbești despre ea cu persoana în cauza, să-i comunici neputința, aspirațiile și toate celelalte sentimente ale tale.

 

 În felul acesta vei ajunge să fii sprijinit de către celălalt, relația va fi aerisită și nu vor mai apărea tensiuni sau anumite blocaje. 

 

Dacă în schimb simți invidie în relație cu o persoană apropiată și nu-i vei comunica asta, vei lăsa imaginația să te conducă și vei ajunge să dezvolți anumite limitări și suferințe, care ulterior te vor conduce spre atitudini nefavorabile față de celălalt, chiar repulsie, revoltă, acuzații și din păcate în acest fel relația poate fi puternic afectată.

 

 Dacă ne vom comunica cu deschidere și asumare sentimentele de inferioritate față de oamenii dragi, relațiile se pot îmbunătăți considerabil. 

 

Iată că  relațiile sunt  ca un meci de tenis: Te provoc și ți-o dau la fileu. Și tu vei face la fel cu mine. Și uite în felul acesta ajungem să creștem împreună, însă dacă rămânem blocați în ghearele invidiei, nu facem decât să ne sugrumăm potențialul, să ne limităm și să nimicim evoluția.
Citit 256 ori

Media

Login pentru a posta comentarii

anpc sal 30 sol 30