Sâmbătă, 01 Februarie 2020 16:34

Ce înseamnă a avea încredere în forțele proprii

Scris de
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Increderea înseamnă o asteptare pozitivă.

A avea încredere, înseamnă să dai voie să dansezi în fața reflectoarelor, să îți dau voie să fii văzut, să acționezi, să dai voie să speri, să crești, să te dezvolți şi inclusiv si eşuezi. Eșecul face parte din procesul nostru de creștere.

 

Încredere în forțele proprii presupune o atitudine intenționată care să te conducă spre observarea atât a punctelor forte, cât și o punctelor slabe.

Ne interesează punctele noastre slabe pentru a vedea în ce măsură putem interveni asupra lor spre a le îmbunătății.

Increderea în forțele proprii este o atitudine care trebuie continuu  întreținută. Ea nu se găsește mereu la aceeași intensitați. Uneori poate fi mai crescută, alte ori poate fi mai scăzută, în funcție de rezultatele pe care le obțin zilnic în viața noastră și de lucrurile care ne impacteaza.

In construirea unei încrederi de sine puternice este important să intrăm în contact esența noastră, sa investim tot mai mult în lucrurile care ne definesc, cele care ne aduc implinire  și ne dau aripi spre creștere.

A cultiva o încredere sănătos în propria persoană înseamnă să îmi dau voie să am o IMAGINE COMPLETĂ și NEDISTORSIONATĂ a propriei mele persoane. Practic să pot îmbrățișa întreaga mea experiență de pe parcursul vieții, fix așa cum ESTE sau A FOST EA, indiferent că a fost în mare parte înconjurată de lucruri pozitive sau de lucruri negative, astfel încât să îmi dau voie să învăț din ea sau să mă pot inspira.

Ce înseamnă NU avea încredere în forțele proprii?

 A nu are încredere în tine înseamnă să simți nevoia să te retragi să nu interacționezi.

Să nu îți exprimi exprimi punctul de vedere.

Să nu îți urmezi visele și să nu îți dezvolți potențialul si sa te plafonezi in activitaţi şi relaţii care te consuma;

Să mergi către oameni care te sabotează sau te irosesc;

Să fii mereu împins de la spate;

Să te compari mai tot timpul cu ceilalți, să ai tot timpul repere de evoluție exterioare.

Beneficiile încrederii în forțele proprii și cum o obținem:

Increderea in sine, un suport al acțiunilor tale zilnice.

Increderea este una din marile chei ale creșterii, dezvoltării și vindecării.

Fără incredere nu exista deschidere autentică și nici rezultate impresionante. Atunci când dispare increderea, apar îndoială si frica. Încrederea este în plină legătura cu iubirea, dezvoltarea si atingerea oricărui tip de obiectiv.

Unii cred ca încrederea se moștenește, ca o ai sau nu o ai, alți cred ca tine de noroc motiv pentru care sunt mai încrezători decât alții, dar INCREDEREA SE CONSTRUIESTE ZI de zi, pas cu pas.

Încrederea în sine are la baza acțiunea, dăruirea, implicarea, asumarea responsabilității, alegerea unei atitudini optimiste si înconjurarea de oameni sau obiective, în raport cu valorile tale.

Increderea  de sine are la baza stima de sine (CUM SIMT SAU CRED CĂ SUNT) si imaginea de sine (CU CATA CLARITATE MA VAD).

Acțiunea nu este doar un efect al încrederii în forțele proprii, ci este si sursa acesteia.

Sigur, a avea incredere in fortele proprii nu inseamna ca detii adevărul absolut, ca ai mereu dreptate sau ca nu poti rata, ci să nu uiți care este esența ta.

Încrederea în relație cu ceilalți. Când și cum să le ofer încrederea mea?

A oferii încredere celorlalți înseamnă un proces continu și gradual. Acest proces este un proces treaz in care imi dau voie să ascult, simt, să observ, să fiu, ca mai apoi să mă deschid ușor, ușor, în ritmul meu.

Inainte de a le oferii increderea ta cuiva, întreabă-te dacă te ascultă cu adevărat și înțelege cine ești.

" Am încredere în tine pentru că mi-ai arătat că-ți pasă suficient încât să ma asculți și să înțelegi cu adevărat ce spun eu. Prin urmare, ascultă, ascultă, ascultă." Henry Cloud

Maica Teresa cu privire la incredere spunea": “Tu poti face ceea ce eu nu pot face. Eu pot face ceea ce tu nu poti face. Iar impreuna facem lucruri marete”

Nancy Dornan: “Cand ai incredere in oameni, ei fac imposibilul “

John Maxwell “Cand ai incredere oameni, le oferi un dar de nepretuit. Da-le bani, si in curand îi vor cheltui. Da-le resurse si ele nu fie folosite avantajul lor cel mai bun. Da-le ajutor, si oamenii adesea, in scurt timp, se vor intoarce acolo de unde au plecat dupa o scurta perioada de timp. Dar da-le credinta ta, si vor deveni increzatori, energici, si propriul lor sprijin! Ei devin motivati sa-si obtina ceea ce au nevoie pentru a reusi pe cont propriu. Si mai tarziu daca le vei da bani, resurse si ajutor, vor fi mai apti sa le utilizeze pentru a-si fauri un viitor mai bun. Credinta este increderea in actiune!

 Te imbratisez şi nu uita ca sunt alături de tine atunci când îţi este greu ori vrei mai mult de la tine ori de la viaţă!

Psih. Monica Sărăcescu

Sursa foto: https://www.recovery.org/wp-content/uploads/xrecovery-shutter138284549-positive-self-esteem-tips.jpg.pagespeed.ic.m3Gd03p3Fh.jpg

Citit 2720 ori Ultima modificare Luni, 03 Februarie 2020 16:40

Media

Mai multe din această categorie: Emisiune cu tema relatiei de cuplu. Partea I »
Login pentru a posta comentarii

anpc sal 30 sol 30